2012, Arkib Berita, Masalah Guru, Pembangunan Sekolah

Lebih 3,000 guru gred DGA29, DGA32 berijazah belum dilantik ke gred DG41

Posted on June 22, 2012, Friday

KUCHING: Lebih 3,000 guru Bumiputera daripada gred DGA29 dan DGA32 di Sarawak yang telah menamatkan pengajian Sarjana Muda masih belum dilantik ke gred baharu DG41.
Yang Dipertua Kesatuan Guru Bumiputera Sarawak (KGBS) Ahmad Malie berkata perkara itu telah menjadi rungutan di kalangan guru terbabit terutama ahli KGBS kerana ia telah melalui tempoh yang agak lama.
“Mereka khuatir disebabkan kelewatan pelantikan ini akan menjejaskan senioriti dan peluang kerjaya mereka pada masa akan datang,” katanya menerusi sistem pesanan ringkas (SMS), semalam.
Menurut Ahmad, terdapat kalangan guru tersebut yang telah menamatkan pengajian pada 2010 dan 2011.
Katanya mereka terdiri daripada golongan guru Pegawai Perkhidmatan Pelajaran Lepasan Diploma (PPPLD) yang menyambung belajar dan telah menamatkan pengajian tetapi belum dilantik ke gred baharu DG41.
“KGBS menggesa agar Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) melantik segera guru-guru yang telah tamat pengajian ini khususnya bagi yang di bawah program anjuran KPM.
“KGBS menerima rungutan mengenai perkara ini kerana mereka belum lagi dilantik ke DG41 walaupun ada antara mereka yang telah tamat pengajian sejak dua tahun lepas,” katanya.

Share this:
Email
Facebook

<>

Read more: http://www.theborneopost.com/2012/06/22/lebih-3000-guru-gred-dga29-dga32-berijazah-belum-dilantik-ke-gred-dg41/#ixzz1yTrRPVjT

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s