2012, Arkib Berita, Forum, Keselamatan Pelajar/Kesihatan, Masalah Pelajar, Pembangunan Sekolah, Rencana, Sistem, Surat

Tidak salah bawa telefon ke sekolah

21 Julai 2012, Sabtu

http://www.utusan.com.my/info.asp?y=2012&dt=0721&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_02.htm

KEMENTERIAN Pelajaran bercadang membenarkan pelajar untuk menggunakan telefon di sekolah mulai tahun hadapan.

Bagi saya, tidaklah menjadi satu kesalahan membawa telefon ke sekolah, lebih-lebih lagi zaman ini dipenuhi dengan pelbagai teknologi terkini.

Apa salahnya jika kita mengaplikasikan teknologi seperti telefon ke dalam kehidupan seharian lebih-lebih lagi alat komunikasi sudah menjadi sebahagian daripada keperluan setiap individu.

Saya amat menyokong keputusan ini kerana ia sejajar dengan perkembangan semasa serta faktor keselamatan pelajar.

Lima belas tahun lalu, telefon hanya digunakan untuk membuat dan menerima panggilan serta khidmat pesanan ringkas (SMS).

Namun kini, corak penggunaannya tidak terbatas. Ada kemudahan internet, e-mel, panggilan video dan lain-lain.

Malah penggunaan telefon juga membantu pelajar dari segi melakukan ulang kaji pelajaran di perpustakaan melalui kemudahan Internet.

Teknologi yang ada sekarang juga memberi kemudahan kepada ibu bapa untuk mengawal pergerakan dan mengetahui lokasi anak-anak mereka.

Cuba bayangkan anak anda diculik tanpa sebarang telefon yang dibawanya. Mungkin agak sukar untuk mengesan lokasi anak anda berada atau menghubungi pihak berkuasa.

Contohnya, pada waktu kecemasan, kita dengan mudah boleh meminta bantuan ahli keluarga.

Malah, kita juga boleh memberitahu ibu atau bapa jika perlu pulang lewat agar mereka tidak rasa bimbang akan keselamatan anak-anaknya.

Apa yang penting sekarang ialah bagaimana sistem kawalan penggunaan telefon di kalangan pelajar supaya kemudahan itu tidak disalah guna.

Saya juga risau kerana sekiranya kemudahan itu digunakan tanpa sebarang kawalan, ia dikhuatiri akan menyumbang kepada gejala sosial di kalangan pelajar sekolah.

Malah, tanpa kawalan juga, sistem pembelajaran pelajar di sekolah juga akan terganggu dan mereka tidak fokus semasa di dalam kelas.

Pastinya Kementerian Pelajaran sudah merangka sistem kawalan ini untuk mengelak perkara yang negatif di kalangan pelajar sekolah.

Oleh kerana itu, saya tidak risau dengan cadangan itu. Sememangnya penggunaan telefon ada kebaikan dan keburukannya, tetapi keburukan itu pasti dapat dikurangkan dengan sistem kawalan yang efektif.

Remaja 80-an

Cheras, Selangor

Advertisements