2012, Arkib Berita, Forum, Keselamatan Pelajar/Kesihatan, Pembangunan Sekolah, Program, Program Susu Sekolah, Rencana

Susu 1Malaysia selamat diminum

13 Ogos 2012, Isnin

http://www.utusan.com.my/utusan/Pendidikan/20120813/pe_01/Susu-1Malaysia-selamat-diminum
Oleh NORIZAN ABDUL MUHID
pendidikan@utusan.com.my

PENGURUS Hal Ehwal Korporat Ducth Lady Malaysia, Mohd. Afizi Mohd. Ross (tiga dari kiri) bersama wakil beberapa syarikat pembekal susu memegang pek susu 1Malaysia pada majlis Berbuka Puasa Program Susu 1Malaysia Bersama Media di Carcosa Seri Negara, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Bekalan susu ke sekolah menerusi Program Susu 1Malaysia (PS1M) yang diperkenalkan sejak dua tahun lalu telah dijamin selamat oleh kerajaan dan terbukti tidak mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan murid.

Pengurus Hal Ehwal Korporat Dutch Lady Malaysia, Mohd. Afizi Mohd. Ross berkata, antara tujuan utama pelaksanaan program itu adalah untuk melahirkan generasi baru negara yang lebih kuat, tegap dan cerdas.

Menurutnya, di bawah program itu, pihaknya sudah mengedarkan 15.34 juta peka susu kepada 1,353 buah sekolah membabitkan seramai 295,738 murid di kawasan Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang dan Melaka.

“Pihak kami akan terus mempergiatkan bantuan kepada semua murid sekolah di seluruh Malaysia bagi menyemarakkan program kesedaran mengenai kepentingan susu yang menjadi asas kepada tumbesaran kanak-kanak,” katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu mengadakan sesi taklimat PS1M bagi tahun 2012 dan majlis berbuka puasa bersama media di Carcosa Seri Negara baru-baru ini.

Hadir sama wakil-wakil syarikat susu dari Sabah International Dairies Sdn. Bhd. (SiD), Konsuma Sdn. Bhd. dan Hybrid Allied Sdn. Bhd. yang merupakan pembekal susu di bawah skim PS1M yang dilantik Kementerian Pelajaran, selain Dutch Lady.

Turut hadir wakil dari syarikat pemprosesan dan pembungkusan makanan utama, Tetra Pak (Malaysia) Sdn. Bhd. yang menjalin kerjasama dengan pembekal-pembekal tersebut.

Bagi syarikat pembekal susu SiD membabitkan 3,392 buah sekolah dengan seramai 580,306 pelajar di kawasan Sabah, Labuan, Sarawak, Negeri Sembilan, Kelantan dan Terengganu.

Konsuma pula membekalkan sebanyak 22.72 juta pek susu di 1,409 buah sekolah melibatkan 272,289 pelajar di kawasan Johor dan Pahang.

Hybrid Allied mengedarkan 18.94 juta pek susu bagi kawasan Perak, Perlis dan Kedah melibatkan 1,465 buah sekolah dengan bilangan pelajar seramai 288,865 orang.

Menurut Mohd. Afizi, bekalan susu PS1M sudah bermula Mac lalu dan melalui pemerhatian yang dijalankan sebelum ini berlakunya simptomĀ lactose intoleranceatau masalah pengambilan diet menyebabkan berlakunya cirit-birit.

“Ada sesetengah kumpulan murid yang tidak bersarapan (perut kosong) dan minum susu selepas mengambil makanan yang pedas dan berminyak, sama ada mereka ini tidak pernah didedahkan untuk minum susu atau jarang mengambilnya.

“Program ini perlu diteruskan memandangkan ia membantu pelajar untuk lebih matang dalam cara pengambilan susu yang betul,” katanya.

Pada masa depan, kata beliau, pihaknya akan menjalankan penyelidikan terhadap keberkesanan susu terhadap murid dari semasa ke semasa bagi menambah baik pelaksanaan program tersebut.

Katanya, kempen nutrisi kepada doktor muda mengenai kebaikan susu turut digerakkan dengan melantik golongan doktor muda sebagai duta kecil bagi kempen tersebut selain melaksanakan kempen interaktif dikenali ‘Cabaran Kitar Kreatif’.

Advertisements