2012, Arkib Berita, Masalah Guru, Pembangunan Sekolah

STU: Latih anak tempatan atasi kekurangan guru agama Islam

Posted on August 26, 2012, Sunday

KUCHING: Kesatuan Guru Sarawak (STU) menggesa supaya lebih ramai anak tempatan dilatih untuk menampung masalah kekurangan guru agama Islam di negeri ini.
Presidennya William Ghani Bina berkata, pengambilan guru-guru dari Semenanjung Malaysia bukan penyelesaian terbaik untuk mengatasi masalah kekurangan tenaga pengajar terbabit.
Ini kerana, menurutnya, guru-guru dari Semenanjung Malaysia sukar untuk membiasakan diri dengan keadaan kebanyakan sekolah di negeri ini, terutama di kawasan pedalaman yang serba kekurangan.
“Kita tidak boleh bergantung kepada guru dari Semenanjung Malaysia terutama melibatkan sekolah-sekolah pedalaman kerana kebanyakan daripada mereka sukar untuk membiasakan diri dengan keadaan daif kita di sini.
“Justeru, adalah lebih baik jika kementerian melatih golongan lepasan sekolah tempatan untuk berkhidmat semula sebagai tenaga pengajar di kawasan masing-masing.
“Melalui cara ini, ia bukan sahaja dapat mengatasi masalah kekurangan guru (malah) secara tidak langsung membantu meningkatkan taraf kehidupan masyarakat terlibat,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis makan malam sempena Persidangan Ke-21 STU di sebuah hotel terkemuka di sini, malam kelmarin.
Dalam perkembangan berkaitan, William turut menyatakan rasa gembira terhadap maklum balas positif pihak kementerian untuk menempatkan 60 peratus tenaga pengajar tempatan di negeri ini.
“Kami kakitangan guru amat sayangkan kerajaan sedia ada, tetapi kerajaan mesti memberi maklum balas kepada permasalahan yang dibangkitkan oleh para guru berkaitan dengan hal pendidikan,” katanya.
Menyentuh mengenai perkembangan STU, William yang telah memegang jawatan Presiden mulai tahun 1992 menggesa semua ahli supaya meneruskan usaha membangunkan STU ke arah yang lebih baik.

Share this:
Email
Facebook7
Twitter5

<>

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Read more: http://www.theborneopost.com/2012/08/26/stu-latih-anak-tempatan-atasi-kekurangan-guru-agama-islam/#ixzz24uuJ331B

Advertisements

1 thought on “STU: Latih anak tempatan atasi kekurangan guru agama Islam”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s