2012, Arkib Berita, Pembangunan Sekolah, Sistem

Transformasi pendidikan disambut baik

14 September 2012, Jumaat
http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20120914/dn_02/Transformasi-pendidikan-disambut-baik

KUALA LUMPUR 13 Sept. – Transformasi pendidikan yang dilancarkan oleh kerajaan kelmarin mendapat maklum balas positif daripada ahli akademik.

Menurut mereka, langkah itu merupakan penambahbaikan terhadap pelan pembangunan pendidikan sedia ada.

Dekan Pembangunan Pelajar dan Alumni, Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Muhammad Fuad Othman berkata, transformasi pendidikan itu dilihat boleh melonjak tahap dan mutu pendidikan rakyat negara ini dalam mempersiapkan negara ke arah negara maju.

Ini kerana menurutnya, pendidikan merupakan penyumbang utama terhadap pembangunan modal sosial dan ekonomi sesebuah negara malah ia menjadi penentu atau pengukur kemajuan sesebuah negara.

“Saya lihat transformasi pendidikan ini berada di atas landasan yang betul, lebih-lebih lagi apabila negara kita sedang menuju ke arah untuk mencapai Wawasan 2020,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kelmarin.

Sementara itu, bagi Pensyarah Fakulti Ekonomi, Kewangan dan Perbankan Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Dr. Amir Baharuddin, transformasi yang dilakukan oleh kerajaan kepada pelan pembangunan pendidikan sebelum ini adalah berdasarkan kajian yang dilakukan oleh pakar-pakar dalam bidang tersebut.

Menurut beliau, transformasi itu berlaku seiring perubahan zaman iaitu cabaran yang dihadapi generasi kini lebih besar ekoran perkembangan teknologi dan maklumat yang begitu pesat.

Dalam pada itu, bekas Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM), Datuk Azam Md. Atan pula berkata, usaha kerajaan dalam menambah baik pelan pembangunan pendidikan tidak boleh dianggap sebagai satu eksperimen.

“Saya nampak kesungguhan kerajaan untuk memperbaiki sistem lama. Saya berharap apa yang dirancangkan dapat dilaksanakan dengan baik dan bersungguh-sungguh,” ujarnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s