Program, Rencana

Martabatkan sastera kanak-kanak

Mengantarabangsakan karya kanak-kanak Malaysia merupakan suatu cabaran besar. Justeru Perbadanan Kota Buku (PKB) menggunakan Festival Kandungan Buku Kanak-kanak Asia (AFCC) di Singapura baru-baru ini sebagai platform untuk membantu mengangkat genre sastera itu ke persada antarabangsa supaya setanding dengan karya yang diiktiraf dunia.

Pengerusi PKB, Tan Sri Dr. Asiah Abu Samah berkata, penglibatan utama negara adalah untuk memberi peluang kepada penggiat buku kanak-kanak yang terdiri daripada penerbit, penulis serta ilustrator supaya mampu melonjakkan karya sastera kanak-kanak tempatan ke persada antarabangsa.

Katanya, penglibatan Malaysia di AFCC dapat mengetengahkan himpunan penerbit buku kanak-kanak dari Malaysia, Asia serta negara-negara lain termasuk Amerika Syarikat dan United Kingdom.

“Sebagai negara tumpuan, Malaysia telah diberi penghormatan membentangkan karya sastera kanak-kanak Malaysia kepada khalayak antarabangsa .

“Dalam masa sama, kita menghantar tujuh wakil terdiri daripada penulis, penerbit dan ilustrator terbaik Malaysia untuk menggunakan peluang memperkenalkan diri dan hasil nukilan mereka dalam seminar yang dianjurkan,” katanya ketika ditemui di AFCC di Perpustakaan Negara Singapura baru-baru ini.

Festival itu direalisasikan menerusi kerjasama antara PKB Malaysia dengan Lembaga Pembangunan Buku Kebangsaan Singapura (NBDCS).

Malah, festival itu turut diserikan dengan kehadiran Tuanku Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah yang berkenan menghadiri Majlis Malam Malaysia sempena AFCC.

Keberangkatan baginda diiringi Pengerusi Jawatankuasa Ahli Lembaga Pengarah AFCC, Claire Chang dan Pengarah Eksekutif Perbadanan Pembangunan Buku Kebangsaan Singapura, P. Ramachandran.

Yang turut hadir, Pengurus Kanan PKB, Razin Abd. Rahman dan Pengurus Jabatan Pembangunan Industri Buku PKB, Norhayati Razali.

Dalam majlis tersebut, Raja Zarith Sofiah berkenan menyampaikan cenderamata penghargaan kepada wakil-wakil Malaysia yang terlibat dalam AFCC.

Asiah berkata, penglibatan Malaysia di AFCC memberi pendedahan kepada penggiat sastera kanak-kanak tempatan mengenai aplikasi terbaharu dunia buku termasuk bentuk digital.

“Usaha ini dapat mengangkat lagi karya sastera kanak-kanak dari Malaysia memandangkan pasaran dunia sarat dipenuhi karya sastera Barat.

“Malaysia juga memberi tumpuan khusus kepada aspek kandungan berkualiti memandangkan karya buku kanak-kanak boleh diperluas dalam pelbagai medium termasuk buku digital, animasi dan filem di peringkat antarabangsa,” katanya.

Dalam pada itu, Asiah berkata, Perbadanan Kota Buku akan terus menjadi pusat perkembangan sastera kanak-kanak supaya bidang tersebut akan lebih tersusun dari segi penulisan, pengkaryaan dan penerbitan.

“Saya menaruh harapan tinggi untuk melihat Malaysia maju di persada dunia dengan penghasilan karya kanak-kanak yang bermutu, baik dari segi kandungan mahupun ilustrasi melalui usaha yang dijalankan Perbadanan Kota Buku,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pendidikan/20130603/pe_01/Martabatkan-sastera-kanak-kanak#ixzz2VOBuZcrz
© Utusan Melayu (M) Bhd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s