Pembangunan Sekolah

PM beri sokongan penuh PPPM 2013-2015

PUTRAJAYA 21 Ogos – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, beliau memberi sokongan penuh kepada Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 yang bakal dilancarkan bulan depan.

Menurutnya, kerajaan akan meneruskan agenda pendidikan tersebut yang merupakan pendekatan terbaik bagi membawa pendidikan negara ke tahap antarabangsa setanding dengan negara-negara maju lain.

“Saya akan sokong blueprint pendidikan diteruskan dan saya akan membantu apa yang sudah dirancang,” katanya dalam ucapan ringkas sempena majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Kementerian Pendidikan di sini hari ini.

Yang hadir sama, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Pelan Pembangunan itu yang diumumkan sendiri oleh Perdana Menteri pada September tahun lalu merupakan pembaharuan yang bakal dilakukan kepada sistem pendidikan negara dari tahun ini sehingga 2025.

Pelan tersebut yang menggantikan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) bagaimanapun mendapat tentangan sesetengah pihak yang tidak berpuas hati antaranya Persekutuan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) yang menyifatkan pelaksanaan pelan tersebut akan menghapuskan bahasa Cina.

Namun, kenyataan tersebut dibidas Timbalan Perdana Menteri dan menegaskan kerajaan tidak akan tunduk terhadap sebarang desakan memansuhkan pelan yang akan mentransformasikan sistem pendidikan negara itu.

Muhyiddin menegaskan, pelan tersebut bertujuan meningkatkan mutu pelajaran di sekolah kebangsaan di mana bahasa pengantarnya merupakan bahasa Melayu.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130822/dn_08/PM-beri-sokongan-penuh-PPPM-2013-2015#ixzz2ceYwCjw1
© Utusan Melayu (M) Bhd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s