Rencana

Membudayakan keusahawanan

Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) melabur RM10 juta setiap tahun bagi memastikan program pembangunan koperasi sekolah di seluruh negara lebih kompetitif sebagai strategi jangka panjang untuk memakmurkan ekonomi rakyat di semua peringkat.

Presidennya, Datuk Abdul Fattah Abdullah (gambar) berkata, peruntukkan itu memfokuskan pembangunan koperasi sekolah agar lebih terarah untuk memenuhi aspirasi kerajaan dalam melahirkan modal insan berbudaya keusahawanan.

“Koperasi sekolah menyediakan modal insan yang bukan sahaja cemerlang dalam bidang akademik, tetapi seimbang dengan tuntutan intelektual, kerohanian dan jasmani.

“Bermula 2006, Angkasa memperuntukkan lebih RM10 juta setiap tahun bagi tujuan pembangunan koperasi sekolah dan RM5 juta sempena sambutan Hari Koperasi Sekolah dan Konvensyen Pembudayaan Keusahawanan Koperasi Sekolah peringkat kebangsaan yang disambut setiap tahun,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam majlis penyampaian anugerah sambutan Hari Koperasi Sekolah (HKS) dan Konvensyen Pembudayaan Keusahawanan Koperasi Sekolah peringkat kebangsaan (PPKKS) di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek.

Yang hadir sama, Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Datuk Nik Ali Mat Yunus; Pengerusi Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) yang juga Naib Presiden Angkasa, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom dan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pendidikan, Datuk Mazlan Mohamad.

Dalam majlis itu, Koperasi Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Temin Bhd., Jerantut, Pahang muncul sebagai johan bagi Anugerah 6 Bintang HKS manakala Koperasi SMK Kota Bhd. pula di tempat kedua dan SMK Simpang Beluru Bhd. (ketiga).

Abdul Fattah berkata, hasil daripada pelaburan yang besar ini telah menunjukkan prestasi cemerlang penglibatan koperasi sekolah dalam aktiviti perniagaan yang membabitkan keperluan pelajar serta memberi ruang kepada pengurusan koperasi mendapat keuntungan lebih tinggi.

“Apa yang membanggakan sambutan HKS di peringkat sekolah yang bermula sejak 2006 ini, akhirnya telah menjadi acara tahunan koperasi sekolah serta masyarakat setempat setiap tahun.

“Seluruh sekolah terutamanya pelajar dapat melibatkan diri dalam pelbagai bidang aktiviti sosial, budaya, ekonomi dan pendidikan,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Fattah menambah, PPKKS juga menjadi titik permulaan kepada pelajar menterjemahkan apa juga nilai keusahawanan dalam kegiatan yang dilaksanakan.

“Selain itu, PPKKS dapat dijadikan satu asas yang kukuh kepada pengurusan koperasi untuk mengetengahkan kewujudan dan peranan koperasi sekolah secara berkesan,” ujarnya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pendidikan/20131104/pe_01/Membudayakan-keusahawanan#ixzz2jp641LSC
© Utusan Melayu (M) Bhd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s