Masalah Pelajar, Program

Murid Orang Asli diberi elaun

PUTRAJAYA 23 Jan. – Pemberian elaun pengangkutan merupakan antara strategi yang dilaksana kerajaan untuk mengurangkan keciciran dalam kalangan murid Orang Asli

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, pemberian elaun tersebut dapat menggalakkan ibu bapa Orang Asli menghantar anak mereka ke sekolah.

“Sesetengah kampung Orang Asli terletak jauh dari sekolah, pembinaan asrama pula tidak mendapat sambutan kerana anak-anak Orang Asli yang masih kecil tidak mahu berpisah dengan ibu bapa mereka.

“Disebabkan demikian, kita beri elaun pengangkutan untuk meringankan beban ibu bapa Orang Asli,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan pengarah-pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) di sini hari ini.

Mohd. Shafie berkata, matlamat kerajaan ialah mengurangkan kadar keciciran murid Orang Asli daripada 25 peratus kepada 23 peratus pada tahun ini.

Beliau berkata, usaha mengurangkan masalah keciciran murid Orang Asli memerlukan masa kerana membabitkan faktor cara hidup dan budaya di mana sesetengah pelajar mahu bekerja pada usia muda.

Menurutnya, berikutan itu, Jakoa bersama Kementerian Pendidikan perlu terus mendekati ibu bapa untuk memberi nasihat mengenai kepentingan pendidikan.

“Kita turut memberi nasihat kepada ibu bapa supaya anak-anak Orang Asli tidak ponteng sekolah.

“Murid Orang Asli yang kerap tidak menghadiri kelas merupakan antara faktor yang menyumbang kepada masalah keciciran,” katanya.

Tambahnya, pemberian tuisyen juga dapat meningkatkan penguasaan ilmu dan mengelakkan keciciran murid Orang Asli.

Dalam pada itu, Mohd. Shafie berkata, seramai 25 orang pelajar cemerlang Orang Asli telah melanjutkan pengajian di luar negara termasuk di United Kingdom, Australia, Rusia, India, Kanada, Indonesia dan Ireland.

“Daripadanya, dua orang berada dalam pengajian peringkat doktor falsafah (PhD) dan lapan orang pula sedang belajar di peringkat sarjana,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140124/dn_03/Murid-Orang-Asli-diberi-elaun#ixzz2rGuCsv3e
© Utusan Melayu (M) Bhd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s