Program

Seminar Hebat UPSR beri 
nilai tambah kepada murid

Seminar Hebat Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang dikendalikan secara eksklusif oleh Berkat Minda Resources dengan kerjasama Utusan Melayu (M) Berhad di sini hari ini mampu memberi nilai tambah terhadap kebolehan murid-murid di daerah itu menguasai setiap kan­dungan pengajaran dengan lebih baik.

Pegawai Khas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pangkor, Datuk Azri Jaafar berkata, ketika ini, murid-murid tidak lagi boleh bergantung sepenuhnya terhadap sesi pengajaran dan pembe­lajaran oleh guru di sekolah semata-mata.

Sebaliknya kata Azri, murid, ibu bapa dan sekolah perlu mencari kaedah alternatif lain termasuk penganjuran seminar seperti ini untuk mendapatkan teknik, petua berguna, selain lebih kefahaman bagi meningkatkan kecemerla­ngan akademik masing-masing.

Menurutnya, di sekolah, murid belajar mengikut sukatan ditetapkan dan dalam proses itu, mungkin ada yang ketinggalan kerana kurang jelas atau tidak memahami teknik-teknik yang diajar.

“Sebagai seorang anak nela­yan yang hidup susah dahulu, Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir yang juga ADUN Pangkor sangat menitikberatkan usaha untuk meningkatkan pencapaian murid-murid di negeri ini khususnya yang kurang berkemampuan.

“Justeru, melalui inisiatif beliau itu, sebanyak 200 murid da­ri 27 sekolah rendah di Parlimen Lumut dapat dilibatkan hari ini dan mungkin lebih banyak penyer­taan lagi pada masa depan supaya semua mendapat peluang keemasan se­perti ini,” katanya.

Beliau berkata demikian da­lam sidang akhbar selepas penutupan Seminar Hebat UPSR yang dianjurkan Pusat Khidmat ADUN Pangkor dan Biro Pendidikan dan Pengajian Tinggi UMNO Bahagian Lumut yang diadakan di Institut Kemahiran Mara (IKM) Lumut di sini hari ini.

Yang hadir sama Pengarah Urusan Berkat Minda Resour­ces, Mahmod Mat Ali dan Penolong Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Manjung, Mudzaffar Shah Mohammed Rajamal yang juga Pengerusi Biro Pendidikan dan Pengajian Tinggi UMNO Bahagian Lumut.

Tambah Azri, pada masa sama, semua murid yang menyer­tai se­minar ini diharap dapat menggunakan ilmu yang diberikan de­ngan sebaik-baiknya, selain menggunakan panduan dan tek­nik yang diajar untuk mening­katkan prestasi masing-masing.

“Pada zaman ini, ilmu sangat penting. Justeru saya harap, murid-murid akan menggunakan ilmu yang diberikan sebaiknya.

“Ingatlah, hanya dengan ilmu sahaja mampu keluarkan kita dan keluarga daripada belenggu kemiskinan,” katanya.

Sementara itu, Mahmod ber­kata, program dua hari bermula semalam itu turut melibatkan 50 murid lain yang ditaja Kiffah Travel Tours (M) Sdn. Bhd. dan dibiayai sendiri.

“Tenaga pengajar yang kita bawa adalah guru-guru yang berkaliber serta mempunyai pe­ngalaman luas dalam setiap subjek yang terlibat .

“Apa yang penting murid-murid yang menyertai program ini akan mendapat kelebihan apabila dapat memahami kehen­dak soalan dalam format baharu seterusnya lebih bersedia menghadapi pe­pe­riksaan UPSR,” kata­nya

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s