Uncategorized

Ditipu peniaga kerana tidak tahu mengira

Gagal menguasai ilmu pengetahuan asas membaca, menulis dan mengira menyebabkan Orang Asli suku Batek sukar berurus niaga malah sering ditipu oleh peniaga yang mengambil kesempatan.

Hal ini diakui bapa kepada empat anak suku Batek, Sena Tamah, 45, bahawa terdapat peniaga yang menipu mereka dalam urusan menjual hasil hutan atau ketika membeli barang keperluan harian.

“Kami tidak tahu mengira, kalau hendak beli barang dapur macam beras ke, peniaga ambil kesempatan menipu kami dalam kiraan wang tetapi nak buat macam mana, kami terima sahaja,’’ katanya.

Sena reda kerana mereka tidak mendapat pendidikan formal di sekolah dan baginya, malah semua suku Batek, hutan segala-galanya buat mereka.

Bagi mereka, kemahiran memburu dan mencari rotan atau gaharu perlu diturunkan dan diwarisi oleh anak-anak mereka.

Malah, katanya, pada usia seawal lapan tahun, anak Orang Asli di kampung itu sudah mengikut bapa mereka masuk ke hutan untuk berburu, memetik buah-buahan dan ke sungai menangkap ikan.

“Kemahiran berburu di hutan dan menyumpit satu pekerjaan yang wajib semua anak kami miliki, bahkan jika sudah pandai menyediakan alat sumpitan, anak itu walaupun baru berusia 10 atau 11 tahun sudah boleh berkahwin,’’katanya.

Oleh itu, tidak mustahil jika dikatakan tiada seorang kanak-kanak atau remaja suku Batek ini pergi ke sekolah kerana mereka lebih terdedah dan membesar dengan alam semula jadi seperti bukit-bukau, hutan dan sungai.

Tidak hairanlah, jika anak-anak suku Batek ini kekok dengan buku mewarna dan alat tulis yang diberikan oleh pelajar dan guru Sekolah Menengah Sains Alam Shah, Cheras dan Sekolah Menengah Teknik Kuala Lumpur.

Seorang penduduk, Hashim Ra, 25, hanya menyimpulkan senyuman ketika ditanya mengenai kegunaan buku mewarna yang diterimanya.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s