2017, Bahasa, utusan malaysia

Lemah bahasa punca ramai cicir sekolah

KUALA LUMPUR 25 Okt. – Pengua­saan bahasa Malaysia yang lemah serta sukar memahami sesi pe­ngajaran dan pembelajaran me­rupakan salah satu punca utama kira-kira 30 peratus daripada pe­lajar kaum Cina keciciran di pe­ringkat sekolah menengah.

Pengerusi Majlis Bahasa Cina Malaysia, Datuk Wang Hong Cai berkata, situasi itu berlaku akibat kesukaran dan kekangan mereka untuk menerima arahan serta berkomunikasi dalam bahasa Malaysia di sekolah.

Katanya, di sekolah mene­ngah, mereka bukan sahaja perlu bercampur dengan pelajar bukan Cina tetapi turut mempunyai ma­salah dalam menyesuaikan diri dengan cara pembelajaran dalam bahasa Malaysia.

“Masalah penguasaan bahasa Malaysia dalam kalangan pelajar yang bersekolah rendah di sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) kini semakin membimbangkan dan harus diambil perhatian serius.

“Dianggarkan 50 peratus daripada pelajar SJKC menghadapi masalah bertutur dan memahami bahasa Malaysia dan ini akan menyusahkan diri mereka sendiri apabila ke sekolah menengah,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Tambah Hong Cai, pihaknya bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Cina untuk melaksanakan satu program khas dalam usaha meningkatkan pe­nguasaan bahasa Malaysia dalam kalangan murid di SJKC.

“Kita tidak boleh menyalahkan SJKC yang hanya menumpukan soal akademik tanpa mengambil kira penguasaan bahasa kerana dasar kementerian sendiri yang meletakkan kedudukan sekolah berdasarkan pencapaian akademik.

“Jadi untuk menyelesaikan ma­salah ini, semua pihak perlu bekerjasama dan mengambil perhatian supaya akhirnya dapat menguntungkan semua pihak khususnya generasi baharu kita,” katanya.

Menurut Hong Chai, antara sebab utama lain menyebabkan murid berbangsa Cina keciciran daripada sekolah menengah adalah kekurangan minat untuk te­rus belajar dan ingin mula bekerja bagi mendapatkan wang.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/lemah-bahasa-punca-ramai-cicir-sekolah-1.543125#ixzz4wdEoLyVD
Sumber diperolehi daripada © Utusan Melayu (M) Bhd Online.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s