Uncategorized

Amalkan kitar semula

GALAKKAN amalan kitar semula khususnya dalam kalangan anak muda

GALAKKAN amalan kitar semula khususnya dalam kalangan anak muda bagi menjaga kebersihan dan melindungi alam sekitar untuk generasi akan datang. GAMBAR HIASAN

Rencana oleh Fairuz Aliaa Fadzil

 

SAUDARA PENGARANG, SETIAP rakyat Malaysia secara purata membuang 0.8 kilogram sampah setiap hari. Negara kita menghasilkan sekitar 15,000 tan sampah setiap hari yang cukup untuk memenuhi Menara Berkembar Kuala Lumpur dalam jangka masa sembilan setengah hari sahaja.

Negara kita mempunyai 230 tapak pelupusan sampah dan jangka hayat tapak ini akan berakhir tidak lama lagi.

Aktiviti kitar semula dikenal pasti sebagai salah satu cara paling berkesan mengurangkan jumlah sampah sisa pepejal ke tapak pelupusan dan meningkatkan jangka hayat tapak pelupusan tersebut.

Kitar semula juga mengubah sisa menjadi sumber bernilai, mengurangkan penggunaan bahan semula jadi, menjana sumber kewangan dan memberi faedah sosial.

Barangan yang dikumpul untuk dikitar semula boleh dijual dengan menghantarnya ke pusat kitar semula yang terletak di merata-rata tempat di seluruh negara.

Selain dapat mengurangkan jumlah sampah ke tapak pelupusan, kita juga dapat menukarkan sampah itu ke dalam bentuk tunai yang sedikit sebanyak dapat meningkatkan pendapatan peribadi.

Terdapat juga pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di seluruh Malaysia yang aktif dalam menguruskan aktiviti kitar semula sambil beramal.

Saya berkesempatan mengumpul barangan terbuang isi rumah dan menghantar barangan-barangan ini ke satu pusat pengumpulan barangan kitar semula milik sebuah NGO amal di Banting, Selangor, baru-baru ini.

Barangan terbuang yang dihantar termasuk kertas, kotak, botol plastik atau kaca dan juga bahan aluminium. Ramai sukarelawan sedia menanti untuk menerima dan mengasingkan barangan tersebut mengikut jenis.

Barangan ini kemudiannya dihantar ke kilang kitar semula untuk dijual dan hasilnya akan disalurkan kepada pihak yang memerlukan seperti orang miskin.

Selain barangan kitar semula, pengunjung pusat ini juga boleh mendermakan barangan terpakai seperti beg, baju, mainan dan kasut.

Aktiviti ini dijalankan tanpa mengira agama dan bangsa malah setiap lapisan masyarakat boleh memainkan peranan dalam memelihara alam sekitar di samping membantu insan yang memerlukan.

Ayuh rakyat Malaysia, sama-sama kita mainkan peranan untuk kitar semula demi memelihara alam sekitar. Semoga Malaysia dapat terus melahirkan generasi yang sayangkan alam sekitar dan prihatin antara satu sama lain.

Sumber diperolehi daripada Utusan Malaysia Online

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s