Keselamatan Pelajar/Kesihatan, Rencana, utusan malaysia

Pantau makanan elak keracunan

SEBAHAGIAN murid Sekolah Kebangsaan  Pendang di Kedah, yang menerima rawatan kerana mengalami keracuSEBAHAGIAN murid Sekolah Kebangsaan Pendang di Kedah, yang menerima rawatan kerana mengalami keracunan makanan selepas menikmati makanan ringan di kantin sekolah pada tahun lalu

Sering kita mendengar mengenai kes keracunan makanan yang dialami murid-murid selepas makan di kantin atau jamuan di sekolah.

Terutama murid-murid baharu yang memasuki sesi persekolahan darjah satu atau dua, golongan ini perlu dididik untuk membezakan makanan yang dibeli itu masih elok untuk dimakan.

Menurut Penasihat Keselamatan Makanan kepada sebuah syarikat, Budiman Jaafar, pada tahap ini lazimnya murid-murid sudah pun diajar dan mengetahui bagaimana membezakan makanan yang masih baik atau tidak elok menerusi tiga cara iaitu menerusi rupa, bau dan rasa ketika di tadika atau prasekolah.

“Kaedah ini juga telah digariskan oleh Kementerian Kesihatan kepada semua masyarakat agar mengenal pasti makanan yang hendak dimakan menerusi tiga cara berkenaan melalui pancaindera kita.

“Kita lihat adakah makanan itu telah berbuih, berbau mahupun sudah lain rasanya?” katanya yang mempunyai syarikat perunding keselamatan makanan sendiri, Tenggara Dermaga Services.

Dia menambah, kawalan suhu adalah penting bagi setiap makanan kerana makanan yang selamat untuk dimakan perlu berada dalam tempoh empat jam selepas dimasak.

Ini bermakna pengendali makanan di kantin perlu memastkan murid-murid hanya membeli makanan yang dimasak dalam tempoh itu.

Katanya, makanan yang dijual juga perlu sentiasa bertutup agar tidak dihinggapi lalat. Ini termasuk bekas air minuman yang airnya dijual kepada murid-murid.

“Kadang-kadang kita melihat lebah atau lalat menghurungi bekas air. Ini adalah sesuatu yang mendukacitakan kerana minuman seperti itu dijual kepada murid-murid,” katanya.

Budiman menambah, bagi ibu-ibu yang membekalkan anak-anak mereka dengan makanan yang dimasak dari rumah merupakan sesuatu yang baik kerana menjimatkan dan membolehkan anak-anak makan dengan selesa tanpa perlu beratur panjang membeli makanan.

Namun, ibu-ibu perlu memastikan dan memesan anak-anak agar memakan bekalan yang dibawa ketika waktu rehat atau pada awal pagi sebelum masuk ke kelas.

“Tetapi sekiranya makanan berkenaan tidak dimakan waktu rehat atau terdapat bekalan yang dimakan berlebihan, ia seharusnya tidak dimakan pada waktu petang ketika anak-anak ini berada di rumah pengasuh kerana jarak waktu yang lama dari tempoh dimasak.

“Ibu-ibu juga perlu pastikan, makanan yang masih panas dan kemudian disimpan di dalam bekas perlu dibiarkan sejuk sedikit sebelum ditutup, untuk mengelakkan berlakunya perpeluhan dan seterusnya menyebabkan makanan cepat basi,” katanya.

Budiman turut menasihatkan ibu bapa agar memastikan anak-anak mereka tidak membeli makanan daripada penjual yang berada di luar bangunan sekolah.

“Mungkin agak sukar bagi guru-guru untuk memantau murid-murid yang membeli daripada penjual di luar pekarangan sekolah, namun mereka boleh diberikan peringatan mengenai bahaya membeli makanan di luar, selain mengundang penceramah untuk menyampaikan maklumat kepada murid-murid mengenai pemakanan sihat dan selamat,” katanya.

Menurutnya, pemantauan pihak sekolah terhadap pengendali operator kantin adalah penting termasuk sama ada mereka memiliki sijil dan pernah menjalani kursus pengendalian makanan termasuk kebersihan dan persekitaran kantin.

Pengendali makanan di kantin sekolah perlu memastikan bahan mentah yang baharu dibeli disimpan segera di dalam peti sejuk dan tidak mencampurkan daging serta daging ayam dan sayur bagi mengelakkan penyebaran bakteria.

 

Sumber diperolehi daripada Utusan Malaysia Online.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s