Uncategorized

Tahap kesedaran derma 
darah masih rendah

Ayub RAHMAT (kanan) melihat penderma darah semasa Kempen Derma

AYUB RAHMAT (kanan) melihat penderma darah semasa Kempen Derma Darah di Balai Islam Muafakat Abadi, Masjid Muhajirin Bukit Siput, Segamat, Johor, semalam. UTUSAN/Mohamed Saari

SEGAMAT 10 Jan. – Walaupun pelbagai promosi giat dijalankan oleh kerajaan, namun tahap kesedaran masyarakat untuk menderma darah masih rendah berbanding negara membangun lain.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Ayub Rahmat berkata, setakat ini hanya 2.5 peratus rakyat yang menderma darah secara berkala dan jumlah itu terlalu rendah serta gagal memenuhi keperluan negara ini.

“Ini adalah satu angka yang sa­ngat rendah berbanding 3.5 hingga lima peratus yang direkodkan di negara membangun lain dan sebab itu usaha menderma darah perlu ditingkatkan bermula di peringkat sekolah lagi.

“Selain itu, para penderma ti­dak perlu gusar dengan tahap ke­selamatan dan kebersihan peralatan yang digunakan kerana setiap penderma akan diberikan jarum baharu selain dikendalikan oleh petugas kesihatan terlatih serta profesional,” katanya selepas merasmikan Kempen Derma Darah di Balai Islam Muafakat Abadi, Masjid Muhajirin Bukit Siput, di sini hari ini.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemelah berkata, para penderma juga tidak akan mengalami kesan sampingan daripada amalan menderma darah, sebaliknya proses penghasilan darah baharu dalam badan akan terus berlaku.

Katanya, orang ramai tidak perlu terpengaruh dengan dakwaan sesetengah pihak dalam media sosial kononnya menderma darah boleh menyebabkan obesiti sedang­kan dakwaan tersebut tidak benar, malah akan menjadikan badan penderma lebih sihat.

“Kita juga memerlukan bekalan darah yang mencukupi kerana selain pesakit talasemia yang memerlukan jumlah darah yang ba­nyak setiap bulan, kita turut bersedia dengan sebarang kemungkinan termasuk kemalangan dan bencana alam,” katanya.

“Setakat ini, bekalan darah di hospital-hospital kerajaan di nege­ri ini masih berada dalam keadaan mencukupi dan saya harap penglibatan pihak swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) dalam usaha memenuhkan tabung darah dapat dicontohi,” katanya.

Sumber diperolehi daripada Utusan Malaysia Online

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s