Sastera, utusan malaysia

Memartabatkan sastera Melayu : Bengkel Komsas Kreatif bagi lahirkan budaya bangsa

Majlis Penutupan Bengkel Komsas Kreatif Anjuran Pertubuhan Kesenian

Majlis Penutupan Bengkel Komsas Kreatif Anjuran Pertubuhan Kesenian Sri Beringin Malaysia, di Sekolah Menengah Kebangsaan Batu Muda, Kuala Lumpur baru-baru ini.
PENDIDIKAN Kesenian Kreatif merupakan salah satu cabang yang penting dalam membentuk norma-norma murni di samping melahirkan murid-murid dengan kemantapan jati diri.

Mata pelajaran ini secara tidak langsung dapat membentuk diri berdisiplin kerana kesenian itu mempunyai etika-etika yang tersendiri seperti aturan yang sangat kolektif serta berkualiti tinggi.

Selain dapat meningkatkan apreasiasi terhadap mata pelajaran bahasa Melayu, melalui komponen sastera dan pendidikan seni teater, ia juga dapat mengetengahkan mutu pembelajaran gaya baharu dan mantap pada era ini.

Dalam usaha menyalurkan serta mempertingkat Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dalam kalangan pelajar sekolah, baru-baru ini Bengkel Komsas (Komponen Sastera) Kreatif dan Kem Minda Ceria telah diadakan.

Bertujuan untuk meningkatkan apreasiasi terhadap pembelajaran Bahasa Malaysia khususnya komponen sastera Melayu sebagai salah satu pembelajaran yang menyeronokkan, ia juga secara tidak langsung dapat memupuk kecintaan dan semangat jati diri dalam kalangan jiwa kanak-kanak, remaja, belia, dan seluruh masyarakat khususnya.

Menurut Pengarah Program tersebut, Johari Mamat, bengkel tersebut yang merupakan kali pertama diadakan melibatkan seramai 100 pelajar-pelajar tingkatan empat aliran Sains dan Sastera, Sekolah Menengah Kebangsaan Batu Muda, Kuala Lumpur.

Katanya lagi, bengkel tersebut yang diadakan selama tiga hari berturut-turut merupakan anjuran Pertubuhan Kesenian Sri Beringin dengan kerjasama Kementerian Pendidikan, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, Jabatan Pendidikan Negeri, dan Institut Pendidikan Tinggi Awam.

“Bengkel ini diadakan dengan hasrat untuk mengenal jati diri dan melahirkan generasi alfa yang berkeyakinan tinggi, kreatif, dan inovatif melalui kaedah pengajaran dan pembelajaran kreatif dan menyeronokkan.

“Pada masa yang sama, bengkel ini juga merupakan kolaborasi dan perkongsian hubungan pintar yang bersepadu secara lebih berkesan dalam penyebaran maklumat seni yang melibatkan pelbagai pihak terutama penggiat teater tanah 
air dan seluruh warga pendidik di negara ini.

“Bengkel ini juga secara tidak langsung mengangkat subjek komponen sastera Melayu dalam usaha meningkatkan pemahaman dan penghayatan pelajar terhadap teks-teks drama yang dipelajari dari tingkatan satu hingga ke tingkatan lima,” ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Sambungnya lagi, bengkel tersebut tidak ketinggalan memberi pendekatan aktiviti kesenian yang berteraskan ilmu, kreativiti, dan pengalaman seni di mana ia memberi lebih impak kepada pelajar selain melahirkan kumpulan organisasi yang berwibawa, kreatif, dan inovatif dalam membentuk kerja sepasukan, mendisiplinkan pelajar dengan mematuhi protokol dan etika dalam setiap pengurusan pada masa depan.

Sepanjang bengkel berlangsung, pelbagai aktiviti telah diadakan seperti permainan teater, latihan dalam kumpulan, riadah (senam seni), penulisan kreatif, latihan pemahaman dan penghayatan teks komsas (kelas asas lakonan), pembentangan dan persembahan, serta rumusan dan pengukuhan (seni dan kerjaya).

Johari memberitahu bengkel tersebut akan dilaksanakan di negeri-negeri lain seluruh negara bagi menyuntik minat dan rasa cinta murid-muird kepada mata pelajaran bahasa Malaysia terutama komponen sastera Melayu yang semakin pupus ketika ini.

Kini dalam perancangan untuk dijadikan acara tahunan, Johari menjelaskan apa yang dilakukannya adalah untuk memartabatkan kesusasteraan Melayu sebagai warisan bahasa bangsa yang unggul demi menggalas dan melaksanakan tanggungjawab ke arah melahirkan pewaris budaya bangsa yang berilmu di negara ini dengan penuh cemerlang dan terbilang.

Sumber daripada Utusan Malaysia Online

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s